Vyzkoušejte zdravé snídaně s křupavými Granola müsli
Všichni dobře víte, že základ dne ve stravě představují snídaně. Jsou však i tací lidé, kteří nesnídají vůbec, což je obrovská chyba. Z čehož pak načerpají sílu a energii na celodenní fungování nebo fyzickou aktivitu? Ti, co snídají, mají zas občas dilema, co si připravit. Kvalitní snídaně by měly být plné obilovin - pšenice, žito, kukuřice, špalda, jáhly. Pokud přemýšlíte nad tím, jaké jídlo obsahuje nejvíce obilovin, poradíme vám. Není to jen celozrnné pečivo, obiloviny můžete konzumovat ve formě obilné kaše, m ü sli či granoly.
I vy patříte k lidem, kteří mají každé ráno dilema, co si připraví na snídani? Já osobně se vždy rozhodnu například až v obchodě, kde mám po ruce všechny druhy forem snídaně. Od pečiva, šunky, zeleniny, sýru až po cereálie a m ü sli. Ale co když prostě ráno nemáte náladu se motat po obchodě?
Jak jsme si vzpomínali výše, nejzdravější snídaně podává snídaně plné obilovin. Pokud jste z těch, kteří nepreferují pečivo, určitě si v našem článku přijdete na své. Představíme vám zdravou formu snídaně. Řeč tedy bude o granoly - křupavých m ü ssli.
Přiznám se, i já patřím k lidem, kteří o granoly ještě nikdy neslyšeli. Po jejím vyzkoušení a získání informací o co vlastně jde, ji jím velmi ráda. Má sice velmi zvláštní název, ale ve zkratce představuje směs několika potravin. Nejčastěji jsou to: ovesné vločky, ořechy, med, mandle, rozinky, semínka atd. Ve správné kombinaci určitě vyhovíte vašemu mlsnému jazýčku a zároveň nebudete mít výčitky svědomí, že jste se ráno projedli nebo zas hodovali nezdravým snídani. Kromě zmíněného složení si do granoly můžete přidat kakao, kousky čokolády, kukuřičné lupínky, různé druhy sušeného ovoce. Je vhodná i při držení diety samozřejmě záleží s čím ji kombinujete.Od použitých surovin také záleží, jak se mění účinné látky v granoly. Obsahuje: bílkoviny, vápník, sacharidy, vlákninu, tuk, draslík, měď, zinek, fosfor, omega 3 a mnohé další.
Jaké má Granola účinky na zdraví?
Obsahuje celou řadu živin, prospěšné pro váš organismus. Konzumací granoly si můžete upravit i některé zdravotní problémy během krátké doby.
Podívejme se, jaké má účinky:
- dodává energii, postupné uvolňování do krve,
- podporuje trávení, zajišťuje pravidelné vyprazdňování, čistí tlusté střevo,
- její vysoký podíl vlákniny zasytí na delší dobu,
- díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů je účinnou prevencí proti chřipce a rýmě,
- funguje jako prevence proti osteoporóze, protože podporuje tvorbu kostní tkáně,
- stará se o lepší funkci mozku a pozornosti, zklidňuje nervový systém ...
Granola je zdravější forma snídaně, vhodná i při hubnutí. Má vyšší obsah vlákniny, minerálních látek, ale i sacharidů. Během diety není zakázána, ale konzumujte ji maximálně 3 krát za týden. Skvěle nastartuje váš den, dodá vám energii, nastartuje vaše trávení a v kombinaci s mlékem zvyšujete příjem bílkovin.
Ano, "čistá" Granola se dá vyrobit i doma. Pokud však patříte k těm, kteří nemají příliš čas se zabývat domácí výrobou, určitě stačí, když zajdete na internet a zadáte stránku naureus.cz . Tam můžete v klidu nakoupit skvělou granoly - křupavé m ü sli, dokonce i s různými příchutěmi, takže se vůbec nemusíte zatěžovat, co do ní přidáte. Někteří se bojíte m ü sli kupovat v obchodech kvůli tomu, že bývají zbytečně přeslazené a obalené tukem. Na zmíněné stránce však najdete granoly, která je bez přidání cukru, slazená pšeničným sirupem a hlavně je v biokvalitě.
Rozdíl mezi müsli a granolou?
Mnozí se ptáte, zda je mezi nimi rozdíl. Základem obou jsou ovesné vločky, ale na jejich přípravu lze použít i jiné již zmíněné obiloviny. Rozdíl spočívá v tom, že Granola na rozdíl od m ü sli bývá pěkně křupavá. To znamená, že se tepelně upravuje, laicky řečeno, peče se v troubě. Proto jí dávají mnozí lidé přednost před klasickým m ü sli, které se tepelně neupravuje.
Na internetových obchodech najdete granoly ve formě zapékaných m ü sli, které všichni říkají, že nejsou zdravé kvůli vysokému obsahu cukru a tuku. I zmiňovaná stránka nabízí křupavou zapékanou granoly s müsli, ale bez obsahu cukru, což je nejdůležitější.
Podívejme se konkrétně na dané výrobky ...
Granola - křupavé müsli natural
Pokud jste za to, že nejzdravější je Granola bez přidání jakékoliv sladké chutě, přijdete si na své při granoly natural . Jsou vyráběny v biopekárni Country life - kteří používají nejkvalitnější suroviny od českých i zahraničních ekozemědělců.Granola m ü sli je chutné i s přidáním sojového, ovesného nebo rýžového nápoje Provamel . Používá se jako klasické mléko s rozdílem, že chutná po luštěninách. Po zahřátí nijak nemění svou chuť a v ledničce vydrží otevřeno až 5 dní. Pokud chcete, aby vaše křupavé granola m ü sli byly o něco hustší, nebo příliš nemusíte mléko, vyzkoušejte do m ü sli přidat sójový dezert Provamel . Jde o puding, který neobsahuje žádné suroviny živočišného původu. Můžete ho konzumovat i samostatně.
Granola - křupavé müsli ochucené
Pokud máte rádi sladší snídaně, popřípadě snídáte i ovoce, vyzkoušejte granolu s čokoládou nebo kombinaci granoly s ovocem. Zdravé jsou müsli s brusinkami , které obsahují cenné vitamíny (vitamín A) a draslík. Pokud nepreferuje brusinky a nijak vám nešmakujú, vyzkoušejte granoly müsli s klasickým ovocem, jablky . Sušené jablka dodávají svěží chuť a jde o produkci kontrolovaného ekologického zemědělství.
Obvykle už večer člověk přemýšlí, co jde vařit na druhý den. Jakmile vstane, má dilema, co jde jíst během celého dne. Ano, křupavé granola m ü sli nejsou variantou pro každodenní snídaně, ale určitě jsou zdravější formou. Jednou za měsíc vám přece až tak neubude z peněženky, když si dopřejete kapsa těchto chutných snídaně. Hodíte ho někde do poličky v kuchyni a když dostanete chuť, určitě po nich sáhněte. Nemusíte se trápit, co připravit sobě nebo dětem jako lehký "fruštik".
Snad jsem vám alespoň trošku usnadnila výběr ranního jídelníčku. Určitě vyzkoušejte tyto chutné Granola müsli, které najdete již na zmíněné stránce se zdravou výživou naureus.cz.
Pokud se přece jen rozhodnete vyrobit si domácí Granola müsli, nabízíme vám super videjko na jednoduchou výrobu:
Fotky zdroj: www.freeimages.sk
Vaše BioBlogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus