Vyzkoušejte zdravější formy cukru
Snažíte se zhubnout a stále to nejde? Zamýšleli jste se nad tím, proč se vám nedaří? Mnozí odborníci dnes tvrdí, že za zvýšené kalorie a případnou obezitu mohou cukry. Hodně z vás se ale cukru neví vzdát. Nejen v podobě rychlých sacharidů jako jsou koláče, sladkosti či bílé pečivo, ale i obyčejné dvě lžičky bílého cukru v kávě, kterou pijete minimálně dvakrát denně, vědí způsobit v lidském těle Sarapis. Cukru se ale nemusíte úplně vzdát. Zkuste ho jen nahradit zdravější formou cukru, které se nevyhnou ani sportovci či lidé žijící zdravým životním stylem.
Sladká chvilka
I když si to mnozí nechcete přiznat, cukr je v dnešní době součástí každodenního života hodně z vás. Já sama si neumím představit vypít kávu či čaj bez cukru. Ano, samozřejmě, existují i lidé, kteří vůbec necukria, ale co když si po vydatném obědě dopřejí chutný dezert? Za přibírání mohou právě cukry v podobě rychlých sacharidů. O tom, že bílý cukr je jed, nemůže pochybovat nikdo z vás.
Kokosový cukr
Co však ale můžete dělat, pokud vaše chuťové buňky milují sladké a nevědí bez cukru žít? Mám jednoduchou odpověď. Nemýlíte se, pokud si myslíte, že znovu zasáhne příroda. nejzdravější formou slazení je cukr, který jednoznačně přichází z přírody - kokosový cukr. Kromě toho, že je velmi chutný, je hlavně oproti tomu bílému cukru zdravý a trvanlivý. Jde o přírodní sladidlo bohaté na vitaminy, minerály a aminokyseliny. Má chuť podobný karamelu, a proto není hřích sladit si ním i vaše nápoje ať už kávu nebo čaj. Kromě nápojů se používá také k slazení zmrzliny, pudinků, sirupů omáček či koláčů. Používáním kokosového cukru se vám vaše tělo určitě odvděčí.Když jsem již výše zmiňovala hubnutí, lidé si nahradily bílý cukr iz důvodu, že má nízký glykemický index, díky čemuž si můžete lépe kontrolovat svou hmotnost. Používají ho nejen lidé se zdravým životním stylem, ale oceňují ho i diabetici. Dlouhé roky se používá jako oblíbené sladidlo v asijských zemích. Dnes se stále více dostává ik nám. Vyrábí se z nektaru, který pochází z květů kokosových palem. Po ručním sběru se nektar zpracuje tak, aby se odpařila přebytečná voda a vznikla hustá hmota. Když se hmota ochladí a rozdrtí, na světě je kokosový cukr. Pochází zejména z Indonésie a Filipín.
Plusy kokosového cukru:
- je prospěšný pro lidi s vysokým krevním tlakem, diabetiky a pro lidi s kardiovaskulárními chorobami pro vysoký obsah draslíku,
- má antibakteriální a antivirové účinky,
- je zdrojem železa, proto se díky němu vyhnete anémii,
- posiluje váš imunitní systém,
- díky obsahu vápníku posiluje kosti,
- vašemu trávicímu traktu prospěje kvůli vláknině, kterou kokosový cukr obsahuje.
Je však také poznamenat, že i když je to zdravější forma cukru, netřeba ho konzumovat v příliš velkém množství. Přece je to jen cukr. Z kokosu jsou ale známy i další produkty jako kokosový olej, kokosové mléko a kokosová mouka.
Ttřtinový cukr
Další zdravější formou bílého cukru je třtinový cukr. Zdravější je proto, že obsahuje melasu pozitivní pro vaše zdraví. Obsahuje zejména vitamin B a mnoho minerálních látek. Bílý cukr naopak od třtinového je rafinací zbaven všech účinných látek amá jen kalorickou hodnotu. Ve velké míře překyseluje váš organismus, což způsobuje mnoho onemocnění.
Vyrábí se z cukrové třtiny - vysoká tráva, která se seká a následně se rozemele a odstaví. Důsledkem je hustá lepkavá látka a musí se nechat vykrystalizovat, aby z ní vznikl třtinový cukr. Když se rozhodnete koupit třtinový cukr, třeba si rozhodně všímat obal. Mnoho výrobků totiž není třtinový cukr, ale jen hnědý cukr, který je často přibarvený pouze hnědou barvou - karamelem.
Účinky třtinového cukru:
- zlepšuje vaši pozornost,
- pomáhá při zlepšení vaší paměti,
- dodává vám energii.
Oba druhy cukrů jsou zdravější formou toho bílého, ale pokud se chcete zbavit nadbytečných kil, zkuste se cukru zcela vyhnout. Sacharidy totiž přijímáte iv jiných druzích potravin, nejčastěji jsou to brambory, rýže, těstoviny, ovoce atd. Kokosový i třtinový cukr najdete samozřejmě iu nás v Naureuse. Stačí zavítat na naši stránku www.naureus.cz
Naureus nabízí tyto značky cukru:
Kokosový cukr - Country life
Tento zajímavý druh cukru se vyrábí z mízy květů kokosových palem. Světlá sladká tekutina, která po naříznutí z květu vyteče, se několik hodin vaří, aby zhoustla a zkaramelizovala. V této fázi se cukr balí do lahviček a prodává (jde o hustý hnědý sirup) nebo se ještě suší. Vznikají tak drobné hnědé krystalky podobné třtinového cukru. V této formě můžete najít kokosový cukr nejčastěji. Kokosový cukr je bohatý na minerály, obsahuje několikanásobně více draslíku nebo zinku jako třtinový cukr. Má také nízký glykemický index. Přesto není vhodné to s ním přehánět.
Kokosový cukr - Allnature
Kokosový cukr v BIO kvalitě je ideální alternativou běžných sladidel. Získává se z okvětí kokosových palem. 100% přírodní s nízkým glykemickým indexem a neopakovatelnou chutí s karamelovým podtónem. Kokosový cukr se získává z nektaru okvětí kokosových palem, které se musí před sklizní nařezat a po sklizni se nechává ze získané sladké šťávy pomalým zahříváním zcela odpařit voda. Po této šetrně vykonávané proceduře zůstává jako výsledný produkt kokosový cukr. Kokosový cukr se využívá po celá tisíciletí, v našich klimatických podmínkách jde o poměrně čerstvou novinku. Kokosový cukr je perfektní alternativou rafinovaného nebo třtinového cukru, která navíc dodá slazeným potravinám unikátní karamelovou příchuť. Jeho glykemický index je jen 35, protože obsahuje inulin a ten zpomaluje absorpci glukózy.
Kokosový cukr - Wolfberry
Wolfberry kokosový cukr se vyrábí ze sladké šťávy kokosových květů. Místní domorodci musí pro získání tohoto nektaru nařezat palmové okvětí a po shromáždění z této šťávy nechávají velmi pomalým zahříváním odpařit vodu. Výsledným produktem jsou světle hnědé až žlutohnědé krystalky kokosového cukru,které mají výbornou a plnou chuť s mírně karamelovým podtónem.
Třtinový cukr Wolfberry
třtinový cukr se získává z cukrové třtiny, která se podobá bambusu. Tato rostlina dorůstá až do výšky pěti metrů a její sběr probíhá od května do června. Třtinový cukr se od bílého neliší pouze barvou, ale především způsobem výroby, která má za následek jeho jiné složení. Třtinový cukr totiž neprochází chemickou rafinací a bělením, takže neobsahuje zbytkové chemikálie. V třtinovém cukru tak zůstává zbytková melasa, která obsahuje cenné minerály, vitamíny, ale dodává cukru i jeho typickou karamelovou chuť.
Třtinový cukr Demerera
Cukr má vynikající karamelovou chuť a medovou vůni. Je plnohodnotnou náhradou bílého cukru a obsahuje zbytkovou melasu, která je bohatá na minerály. Kromě slazení čajů a káv se používá i na slazení koláčů a různých druhůjídel.
zdroj: verywellfit.com
Vaše Bio blogerka
Nikoleta Stikičová
Naureus